Европейският парламент прие две резолюции относно зачитането на човешките права в Афганистан и Венецуела

Европейски парламент
15.03.2024 / 20:23

В четвъртък Европейският парламент прие две резолюции относно зачитането на човешките права в Афганистан и Венецуела. Резолюцията за Афганистан изразява сериозна загриженост относно влошаващата се хуманитарна криза и кризата с човешките права в страната, тъй като талибаните продължават да разрушават съдебната система, да налагат законите на шариата и ефективно да елиминират жените и момичетата от обществения живот.

Европейските депутати призовават талибаните незабавно да възстановят пълното и равно участие на жените и момичетата в обществения живот, особено достъпа до образование и работа. Освен това те изискват де факто афганистанските власти да премахнат смъртното наказание и да прекратят публичните екзекуции и дискриминационните политики, насочени предимно към жени, ЛГБТИК+, етнически и религиозни малцинства.

Резолюцията за Венецуела осъжда режима на Мадуро за затварянето на стотици политически затворници, държани при нечовешки условия, и изисква тяхното незабавно и безусловно освобождаване. Парламентът призовава ЕС да увеличи санкциите срещу режима, включително срещу високопоставени служители, членове на силите за сигурност, членове на Върховния съд на режима и самия Мадуро.

Евродепутатите също така призовават Международния наказателен съд да включи продължаващите нарушения на правата на човека и произволните задържания в своето разследване на предполагаеми престъпления срещу човечеството, извършени от режима на Мадуро. Парламентът призовава международната общност да подкрепи завръщането към демокрация във Венецуела, особено предвид предстоящите избори, в които лидерът на опозицията на режима Мария Корина Мачадо ще участва пълноценно.

И двете резолюции бяха приети с голямо мнозинство, отразявайки нарастващата загриженост на Европейския парламент относно спазването на човешките права в тези страни.

Снимка: sliven.net
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев