ЕП призова Израел да отвори всички пропускателни пунктове към Газа за хуманитарна помощ

Европейски парламент
15.03.2024 / 20:35

Европейските депутати изразиха дълбока загриженост относно тежкото хуманитарно положение в Газа, включително заплахата от неизбежен глад. Те приеха резолюция, призоваваща Израел да позволи незабавен и безпрепятствен достъп до помощ в и в цялата Газа през всички съществуващи пропускателни пунктове.

Парламентът подчерта спешната нужда от бързо, безопасно и безпрепятствено хуманитарно подпомагане и призова за незабавно и постоянно прекратяване на огъня, за да се отговори на надвисналия риск от масов глад в Газа. Те също така поискаха незабавно и безусловно освобождаване на всички заложници.

Евродепутатите подчертаха, че разпределението на земята трябва да бъде приоритет и приветстваха морските коридори за помощ за Газа. Те обаче подчертаха, че отварянето на контролно-пропускателните пунктове Рафа, Керем Шалом, Карми и Ерез трябва да бъде приоритет.

Парламентът осъди възпрепятстването на хуманитарната помощ и атаките срещу хуманитарните конвои, включително отвличането и плячкосването на конвоите с хуманитарна помощ от Хамас. Те също така осъдиха повтарящите се атаки срещу цивилни, търсещи помощ, хуманитарни и медицински заведения и работници.

Депутатите изразиха съжаление за катастрофалното въздействие на тези атаки върху цивилните в Газа, особено върху децата, и призоваха всички страни незабавно да прекратят тези атаки. Те поискаха независимо международно разследване на тези инциденти.

Парламентът предупреди, че няма изгледи за мир, сигурност и стабилност с Хамас и други терористични групировки, играещи роля в Газа. Те също така осъдиха нарастването на насилието на екстремистки заселници и атаките на израелските въоръжени сили срещу палестинците на Западния бряг, които доведоха до смъртта и нараняването на стотици и хиляди цивилни.

Депутатите осъдиха и ускоряването на незаконното заселване на палестинска земя, което представлява нарушение на международното право, и изразиха дълбока загриженост за риска от ескалиране на конфликта, особено в Ливан.

Снимка: sliven.net
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев