Директорът на сливенския регионален исторически музей Николай Сираков участва в кръгла маса, посветена на Кукерландия

...........................................
17.03.2024 / 13:10

Директорът на сливенския регионален исторически музей доц. д-р Николай Сираков участва в кръгла маса „Маскарадните игри – между автентичността и модерността“. Фестивалът събра хора от цялата страна, които обсъдиха как традиционните обреди и ритуали могат да бъдат визуализирани и включени във фестивали и състезания. Проф. д-р Венцислав Велев от УниБИТ - София говори за предизвикателствата и възможностите, свързани с този процес. Гл. ас. д-р Иглика Мишкова от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН обсъди темата за това как маскарадите могат да бъдат адаптирани както към автентичните, така и към съвременните форми на представяне.

Тази кръгла маса предостави платформа за музейни специалисти, фолклористи, етнографи и етнолози да споделят своите идеи и опит, като допринесат за по-нататъшното развитие и опазване на тези важни традиции.

Председателят на Общинския съвет Антон Шиков говори на форума за важността на запазването на тези традиции и значението на събития като "Кукерландия" за насърчаване на интереса към тях. Той подчерта, че въпреки че някои неща може да се променят с времето, основната цел остава същата - да се съхрани и сподели богатото културно наследство на България.

„Кукерландия“ е международен маскараден фестивал, който поддържа традициите вече 25 години. Фестивалът помага да запазим нашите обичаи живи, като гарантира, че те ще продължат да съществуват и в бъдеще. Маските и костюмите често се считат за семейно съкровище, тъй като се предават от поколение на поколение. По време на фестивала цялото семейство работи заедно, за да подготви представянето на своята група, включително мъже, жени и деца, съобщават от пресцентъра на Община Ямбол.

Още снимки от новината

...........................................
...........................................
...........................................
...........................................
...........................................

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев