На 31 март преминаваме към лятното часово време

Часовник
17.03.2024 / 15:26

На 31 март преминаваме към лятното часово време, съобщава БНТ. Това означава, че ще спим с един час по-малко, защото часовниците се преместват с един час напред в 3:00 часа през нощта на 30 срещу 31 март и ще стане 4:00 часа.

През 2018 г. Европейският съюз започна инициатива за обсъждане дали да продължи смяната на часовото време или да остане само на едно. Повечето държави избраха да спрат със смяната на часовото време поради отрицателните му ефекти върху здравето. Пандемията от COVID-19 обаче спря дискусиите по въпроса.

За да се спре със смяната на часовото време, държавите от ЕС трябва да съгласуват своя избор и да постигнат съгласие относно часовото време, което искат да запазят за постоянно. Много страни по света вече са се отказали от смяната на часовото време, включително Турция, Русия и Перу.

Причината за отхвърляне на промяната е, че биологичният ни часовник изисква период на адаптация, който понякога може да отнеме 1-2 седмици. През това време много хора изпитват симптоми като умора, главоболие, разсеяност, липса на енергия и други неприятни ефекти върху тялото.

Лятното часово време ще остане в сила до 27 октомври 2024 г., когато ще се върнем към стандартното астрономическо време.

Снимка: Станимир Петков
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев