Астрономическата пролет официално започна днес в 5:06 сутринта

Настъпи пролетта
20.03.2024 / 11:02

Астрономическата пролет официално започна в 5:06 сутринта на 20 март българско време. Това е денят на пролетното равноденствие, когато продължителността на деня и нощта е почти еднаква. След този ден светлата част на деня започва постепенно да се удължава.

Продължителността на една година според астрономическите наблюдения е приблизително 365,24219 денонощия. Тази стойност не е цяла, което налага добавянето на допълнителен ден на всеки четири години, известен като високосна година. Високосната година има 366 дни, което помага да се поддържа календарът в синхрон със сезоните.

Поради начина, по който са структурирани годините и наличието на високосни години, датата на пролетното равноденствие може да варира. Обикновено пада на 20 март, но понякога може да бъде на 21 или дори 22 март за Северното полукълбо. Това се случва, защото докато годината по Григорианския календар винаги има 365 дни, часовете, минутите и секундите на деня се променят леко всяка година поради орбитата на Земята около Слънцето.

По материали от Интернет
Снимка: Станимир Петков
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев