Правителството одобри промени в Правилника за прилагане на Закона за насърчаване на заетостта

Министерски съвет
20.03.2024 / 21:09

Правителството одобри промени в Правилника за прилагане на Закона за насърчаване на заетостта, за да подобри услугите, предлагани от бюрата по труда. Тези изменения имат за цел да повишат ефективността на процедурите за подбор и наемане на безработни лица, като същевременно облекчат условията за повишаване на тяхната квалификация.

Новите разпоредби определят критериите за прилагане на нова насърчителна мярка за работодателите, които наемат лица от групи в неравностойно положение на пазара на труда. Тези групи включват младежи до 29 години, продължително безработни, хора с увреждания, родители с малки деца, възрастни хора над 55 години, бивши затворници и хора с ниско образование или без професионална квалификация, съобщават от пресцентъра на Министерство на труда и социалната политика.

Комбинирайки всички възможности, които насърчават заетостта на тези групи, в обща мярка, правителството цели да увеличи ефективността на процедурите за подбор и наемане на хора в неравностойно положение. Субсидиите за всяка група ще се определят в Националния план за действие по заетостта (НПДЗ) за съответната година, като техният размер ще зависи от дела на групата от средномесечния брой регистрирани безработни в неравностойно положение през деветте месеца на предходната година.

Измененията позволяват финансирането на транспортните разходи до 50 км. на безработните, включени в обучение или в процедура за валидиране на професионални знания, без да представят транспортни документи, доказващи разходите за пътуване. Сумата, която ще се отпуска, ще бъде определена в НПДЗ за съответната година. Тази промяна има за цел да улесни участието на повече хора в обучение или процедури по валидиране и да подобри тяхната пригодност за заетост.

Безработните, участващи в субсидирана заетост, ще бъдат служебно прехвърлени от регистъра на безработните към регистъра на заетите лица на Агенцията по заетостта. През този период те ще имат достъп до посредническите услуги на бюрата по труда, включително търсене на работа на първичния пазар на труда.

Тези изменения са резултат от промените в ЗНЗ, които влязоха в сила в началото на 2024 г.

Снимка: Министерски съвет
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев