Днес в Ямбол празнуват 2268 души Тодоровден, сред които 1231 мъже и 1037 жени

...........................................
23.03.2024 / 18:58

Днес Българската православна църква почита паметта на Свети Теодор Тирон в големия християнски празник, известен като Тодоровден. Този подвижен празник винаги се провежда в съботния ден от първата седмица на Великия пост и е последният преди началото на Страстната седмица.

Тодоровден, наричан още Конски Великден или Тудорица, има своите уникални обичаи и традиции, дълбоко вкоренени в българския фолклор. Един от най-емблематичните ритуали на този ден са конските надбягвания, известни като кушии, които символизират силата и смелостта на коня. Тези състезания имат важно значение, тъй като демонстрират уменията и способностите на мъжете в грижата и обучението на техните коне.

Друг важен елемент от празника е къпането на деца, особено момчета, на днешния ден. Според народните вярвания извършването на този ритуал гарантира здравето и силата на децата. Освен това жените често мият косите си на Тодоровден, вярвайки, че те ще блестят като конска грива.

В чест на празника се спазват определени хранителни забрани. Вярва се, че консумирането на лук на този ден може да причини болести на конете, поради което лукът е изключен от менюто на всички, които искат да запазят здравето на своите животни.

Ямбол отбеляза празника със своите традиционни кушии и други празнични събития, на които присъстваха множество жители и гости на града.

Имената, свързани с празника, също са широко разпространени сред жителите на Ямбол. Мъжете празнуват предимно с името Тодор (695 души), следвано от Божидар (263), Теодор (202), Тошко (30), Дарин (13), Тошо (9), Божан (7), Теодосий и Тотьо (4), а с един представител са Тото, Дориан и Доротей.

При жените най-често срещаното име е Теодора (267), следвано от Тодорка (252), Дора (129), Дарина (103), Дария (98), Божидара (55), Божана (28), Тодора (26), Дара (24), Тотка (16), Доротея (14), Тошка (10), Дарена (6), Дорка (4 ) и Теди (3).

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев