Вицепрезидентът Илияна Йотова посети румънския град Търговище, за да отпразнува традиционния празник Тудорица

...........................................
23.03.2024 / 19:13

Вицепрезидентът Илияна Йотова посети румънския град Търговище, за да отпразнува традиционния празник Тудорица – Конски Великден, заедно с представители на българската общност в региона. Празникът е част от културното наследство на малцинствата в Румъния и се празнува от около 172 години от заселването на първите 57 български семейства в окръг Дъмбовица, съобщиха от пресцентъра на Президентството.

Йотова изрази своята благодарност към българската общност за поддържането на тяхната идентичност, култура и традиции през последните почти два века. Тя също така похвали политиката на Румъния към малцинствата, която осигурява възможности за запазване на тяхната идентичност, вместо да бъде просто условие за европейско членство.

Представителите на местната власт информираха вицепрезидента за перспективите за развитие на българската общност, като основният фокус е върху изучаването на български език. Бяха обсъдени и добрите двустранни отношения между България и Румъния в контекста на подписаната миналата година декларация между президентите Румен Радев и Клаус Йоханис за стратегическо партньорство.

Йотова спомена важността на проекта, свързващ България, Румъния и Гърция, и изрази надежда за пълноправно членство на двете държави в Шенген. Тя подчерта, че България и Румъния са допринесли значително за стабилността и развитието на Европейския съюз и ще продължат да го правят в бъдеще.

По време на посещението си вицепрезидентът се срещна и с Негово Високопреосвещенство отец Нифон, архиепископ на Търговище, почетен митрополит и патриаршески екзарх, който изрази своите съболезнования към българския народ за загубата на Негово Светейшество Патриарх Български и Митрополит Софийски Неофит.

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев