Вицепрезидентът Илияна Йотова откри в Букурещ изложба за спасяването на българските евреи

...........................................
23.03.2024 / 19:25

Вицепрезидентът Илияна Йотова откри изложбата „80 години от спасяването на българските евреи“ в Националната опера в Букурещ, съобщават от Президентството. Събитието е под патронажа на президента Румен Радев и показва документи от фонда на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. Изложбата е организирана от българското посолство в Румъния, Държавната агенция „Архиви“ и Националната опера в Букурещ.

Йотова подчерта, че експозицията представя подвига на обикновените българи, на българската държава, на политически фигури и на православната църква за спасяването на българските евреи. Тя отбеляза, че 20-те български праведници са получили най-високото отличие за хуманност от Световния център за възпоменание на Холокоста „Яд Вашем“ в Йерусалим.

Вицепрезидентът предупреди срещу опитите за отричане на Холокоста, като посочи, че такива гласове се чуват в радикалните европейски движения. Тя призова за бдителност към всички форми на омраза, отричане и насилие, заявявайки, че трябва категорично да казваме „Никога повече омраза, насилие, войни“.

Още снимки от новината

...........................................

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев