Тодор Тагарев наблюдава демонстрации на способности по време на съвместната подготовка „Родопи 24“

...........................................
24.03.2024 / 14:19

Министърът на отбраната Тодор Тагрев оцени високо представянето на българските военнослужещи по време на съвместната подготовка „Родопи 24“, отбелязвайки, че те са действали самостоятелно и съвместно в смесени екипи със своите колеги от Хърватия и Австрия. Той подчерта, че военнослужещите от 101-ви алпийски полк разполагат с едни от най-модерните системи и оборудване и че предстои да бъдат оборудвани още по-добре.

Като най-значимото постижение в сектор „Отбрана“ за изминалите девет месеца министър Тагарев посочи осигуряването на значително увеличение на бюджета за отбрана. Той подчерта и други важни стъпки, като започването на няколко основни проекта за модернизация на Българската армия и провеждането на Стратегически преглед на отбранителната политика, който трябва да приключи до месец юни.

Министър Тагарев подчерта подкрепата на правителството за увеличаване на заплатите на военнослужещите, което има за цел да привлече нови хора и да задържи качествените кадри в системата за отбрана. Той също така заяви, че Министерство на отбраната има ресурс да продължи да помага на Украйна, ако бъде взето решение от Народното събрание.

По време на съвместната подготовка „Родопи 24“ военните формирования демонстрираха тактически задачи по отбрана, настъпление, десантиране по способа „Бързо въже“ и евакуация на ранен. Участваха около 350 военнослужещи от Командването на Сухопътните войски, 101-ви алпийски полк, 110 логистичен полк – Пловдив, 24-та Авиобаза – Крумово, Военномедицинска академия, въоръжените сили на Хърватия и Австрия, както и наблюдатели от Центъра на НАТО за планинска подготовка от Република Словения. Целта на подготовката е да се поддържат и повишат способностите на алпийските формирования за водене на бойни действия в планинско-гориста местност през зимата и да се подобри оперативната съвместимост с формированията от НАТО и страните-членки на инициативата за планинска подготовка /„EU Pooling & Sharing Mountain Training Initiative – EU P& S MTI“/.

Снимка: Министерство на отбраната
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев