МКБТХ проведе дискусионен форум със студенти от Технически университет-София, посветен на превенцията на трафик на хора

...........................................
29.03.2024 / 10:04

Местната комисия за борба с трафика на хора (МКБТХ) проведе дискусионен форум на тема „Превенция на трафика на хора с цел трудова експлоатация и незаконното трансгранично наемане на хора” със студенти от Технически университет-София, Инженерно-педагогически факултет – Сливен. Владимир Друмев, секретар на МКБТХ-Сливен, информира участниците за престъплението трафик на хора, като подчерта методите на въвличане в трудова експлоатация и механизмите за манипулиране и контролиране на пострадалите лица.

Дискусията разгледа реални случаи на трафик на хора с цел експлоатация на труда и незаконно трансгранично наемане на хора за сезонна или временна работа в селскостопанския сектор. Работниците често биват привличани с обещания за високи заплати за нископлатена, нискоквалифицирана и интензивна работа. Студентите научиха за нереалистичните очаквания, които много българи имат за живота в чужбина, и как те стават лесни мишени за съмнителни оферти за работа, достигащи до тях чрез приятели, семейство или онлайн източници.

Европейската комисия съобщава, че трафикът на хора с цел трудова експлоатация засяга 28% от регистрираните жертви в рамките на ЕС. Сектори като селско и горско стопанство, строителство, индустриално производство, ресторантьорство, хотелиерство, грижи за възрастни хора, почистване, услуги в домакинствата, риболов, търговия на дребно и транспорт са особено уязвими.

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев