В Министерство на отбраната наградиха ученици за техния принос към Националния ученически конкурс за есе „Наследник съм на...“

...........................................
29.03.2024 / 10:25

Деветнадесет ученици бяха наградени на официална церемония в Министерството на отбраната за техния принос към Националния ученически конкурс за есе „Наследник съм на...“, който беше проведен в чест на 110-ата годишнина от Балканските войни (1912 – 1913). Наградите бяха връчени от заместник-министъра на отбраната Атанас Запрянов и заместник-министъра на образованието и науката Емилия Лазарова, съобщиха от Община Котел.

Конкурсът привлече 135 проекта от ученици от средните училища в цяла България, разделени в две възрастови групи: първата група от V до VII клас и втората група от VIII до XI клас.

Един от отличените участници беше Гергана Лазарова от Котел, чиято творба беше на тема „Наследник съм на велики герои от Котленския край“. В своето есе момичето от Национално училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев“ разказа за забележителните личности от котленския регион, участвали в Балканската война, като Кръстю Иванов Кръстев, нейния пра-пра дядо, офицер Недю Станев и други.

Конкурсът беше организиран съвместно от Министерството на отбраната, Централното военно окръжие (CVO), Министерството на образованието и науката, регионалните управления на образованието и Съюза на ветераните от войните на България. След церемонията Министерството на отбраната съобщи, че с подкрепата си Съюзът на ветераните от войните на България планира да публикува сборник, съдържащ 19-те най-добри проекта, за да запази спомена за конкурса жив за бъдещите поколения.

Като знак на признателност Военната академия „Георги Раковски“ отвори вратите си за всички отличени ученици и техните семейства, предлагайки обиколка и представяне на богатата история на първото военно висше училище в България.

Още снимки от новината

...........................................
...........................................

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев