Заместник-министърът на труда и социалната политика Гинка Машова се запозна с грижата за хората в социални услуги в община Бургас

...........................................
30.03.2024 / 14:06

Заместник-министърът на труда и социалната политика Гинка Машова и изпълнителният директор на Агенцията за социално подпомагане Надя Танева обсъдиха няколко важни теми със заместник-кмета на Община Бургас в ресор образование, здравеопазване, социални дейности и младежки политики Михаил Ненов. Те говориха за разширяването на социалните дейности за подкрепа на хора с увреждания, предоставянето на асистентска подкрепа за нуждаещите се и активирането на неактивни хора на пазара на труда чрез обучения и курсове за квалификация и преквалификация.

Те също посетиха социални услуги за възрастни в Бургас, включително най-новата общинска услуга за възрастни хора с деменция – социална градина „Грижовник“. Заместник-министър Машова научи за различните терапии и дейности, предлагани на възрастните хора, като целта е да се забави развитието на деменцията и да се подобрят техните емоционални и двигателни умения.

Гинка Машова и Надя Танева посетиха и общинския кризисен център в Бургас, който помага на хора, пострадали от насилие, трафик или експлоатация. Те разгледаха и приюта за бездомни хора, който осигурява подслон и храна през зимата. Заместник-кметът представи и услугата Клуб за общуване „Социално кафене“, където възрастните хора могат да се срещат и да създават нови приятелства.

Освен това Михаил Ненов сподели плановете на Община Бургас за разкриване на допълнителни социални услуги, като например услуга за подкрепа за отговорно родителство преди и след раждането, както и при влизане на децата в детска градина. Ще работи и програма за ресоциализация и интеграция на бивши затворници. Предстоящата програма „Бургаска сребърна общност“ ще даде възможност на всички жители на община Бургас на възраст над 65 години да получат карта за привилегии, която ще им осигури отстъпки в различни търговски обекти.

Снимка: Министерство на труда и социалната политика
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев