Министерството на труда и социалната политика ще работи за адаптирането на работната среда към промените на трудовия пазар

...........................................
30.03.2024 / 14:18

Заместник-министърът на труда и социалната политика Николай Найденов подчерта, че глобализацията, дигитализацията и променящите се модели на работа водят до нови предизвикателства и възможности на пазара на труда. Поради тази причина политиката на Министерство на труда и социалната политика в бъдеще ще се съсредоточи върху адаптирането на работниците и служителите и предприятията към тези промени.

Новият програмен период на Програма „Развитие на човешките ресурси“ ще се стреми да повиши квалификацията, преквалификацията и придобиването на „зелени“ умения на работещите, както и да преодолее дисбаланса между наличните и търсените от работодателите умения на работната сила. МТСП ще си сътрудничи с партньорите на социалните партньори, за да разработва, въвежда и подобрява модели и практики, извлечени от реалния бизнес.

Заместник-министър Найденов подчерта значението на ученето през целия живот, тъй като то вече е норма, а не изключение. За да насърчи това, МТСП ще подкрепи създаването на благоприятна среда в предприятията за осигуряване на гъвкави и достъпни форми на обучение, включително на работното място, и за професионално ориентиране и мобилност на работещите за включване в обучения.

Цветан Спасов, ръководител на Управляващия орган на Програма „Развитие на човешките ресурси“, съобщи, че в резултат на съвместната работа между МТСП и социалните партньори през предходния програмен период са разработени 592 профила за дигитални компетенции по ключови професии в 94 икономически сектора, като са подкрепени над 1000 предприятия. Тези резултати ще послужат като основа за разработването на нови мерки, свързани с подобряване качеството на работната сила. Една такава мярка е операция „Нови умения“, която ще финансира специфични обучения на работното място и ще бъде отворена за кандидатстване през април. Целта е всеки работник и служител да се чувства по-подготвен, полезен и защитен, което ще доведе до повишаване както на производителността, така и на конкурентоспособността на българските предприятия.

Снимка: Министерство на труда и социалната политика
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев