Близо 50 млн. лв. са възстановени на държавата, предплатени за Правителствения комплекс

Богдан Богданов
03.04.2024 / 22:14

Министърът на икономиката и индустрията в оставка Богдан Богданов съобщи в предаването „Лице в лице” по bTV, че след предприемане на необходимите действия по закон, приблизително 50 милиона лева са върнати на държавата от изпълнителя на неосъществения Правителствен комплекс. Проектът първоначално е възложен за изпълнение без обществена поръчка и без финансова обосновка. Освен това Министерството обжалва в съда решението на прокуратурата да не образува производство относно изразходваните през годините 600 милиона лева за язовири.

Богданов подчерта, че инфлацията намалява и се очаква тенденцията да се запази. Средните годишни спестявания в България също нарастват поради усилията, положени за увеличаване на средните заплати. Той подчерта важността на продължаващото увеличение на доходите на най-уязвимите групи от населението, като пенсионерите, вместо да разчитат единствено на помощи по време на празнични периоди.

Що се отнася до чуждестранните инвестиции, Богданов призна, че такива присъстват, но има място за подобрение. Той вярва, че подобряването на съдебната реформа и регулаторните органи е от решаващо значение за привличането на повече инвестиции. Министърът също така спомена потенциала за икономически ползи от присъединяването на България към Шенгенското пространство по въздух и вода, което може да доведе до допълнителни 1,1 милиарда лева годишно за държавата. Той изрази надежда, че разумът ще надделее и страната ни ще стане пълноправен член както на въздушния, така и на сухопътния Шенген възможно най-скоро.

Снимка: Уикипидея
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев