В народното събрание откриха изложба, посветена на изграждането на православния храм „Св. Патриарх Евтимий Търновски“

...........................................
03.04.2024 / 22:30

В Народното събрание беше открита изложба, посветена на изграждането на православния храм „Св. Патриарх Евтимий Търновски“ в столичния квартал „Люлин“. Експозицията съдържа 23 документални пана, които показват етапите на строителство, вярата, любовта и съпричастността на хората, участващи в проекта. Храмът ще бъде най-големият в страната от 1989 г. насам.

Събитието беше организирано по инициатива на Сдружение „За национален и духовен възход – Свети Патриарх Евтимий Търновски“. Заместник-председателят на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Венко Сабрутев съобщи, че Министерският съвет е отпуснал сумата от триста хиляди лева като целеви средства за довършването на храма. Той подчерта, че държавата трябва да се включва в повече подобни богоугодни инициативи.

Кметът на столичния район „Люлин“ Георги Николов сподели, че най-ценното в храма „Св. Патриарх Евтимий“ е, че строителството му е изградило общност от сплотени сърцати хора, които допринасят за това другите да живеят и да се чувстват по-добре. Той изрази надежда, че храмът ще бъде завършен в най-кратки срокове.

При откриването на изложбата беше отслужен водосвет. След това известният музикант и композитор Хайгашод Агасян изпълни песента „Молитва“.

Храмът е проектиран от екип от 13 архитекти и основният камък е тържествено положен в началото на 2022 г. от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп.

Разгънатата площ на сградата е 1836 кв.м. и се състои от три етажа. Височината на камбанарията надвишава 29 метра, а на кубето 26. В основите са положени три камъка – от Паметника на свободата на връх Шипка, от духовната столица на православието Атон и от старопрестолната столица на България – Търновград.

На събитието присъстваха народни представители, духовници, миряни и журналисти.

Снимка: Народно събрание
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев