Стихосбирката на българската поетеса Аксиния Михайлова „С очите на ангели, затворени в приют” представиха в град Комотини, Гърция

...........................................
14.04.2024 / 18:30

Стихосбирката на българската поетеса Аксиния Михайлова „С очите на ангели, затворени в приют” беше представена на творческа среща в град Комотини, Гърция. Събитието беше организирано от лектората по български език и култура в Тракийския университет „Демокрит“ като част от проекта „Мостове на словото – среща с българската литература“, който се осъществява по програмата на Министерство на образованието и науката „Неразказаните истории на българите“.

В срещата участваха гръцки студенти от специалността „Български език и литература“ в университета „Демокрит“, които представиха свои преводи на българска поезия с музикален съпровод на китариста Йоргос Лиратзис. На събитието присъстваха и представители на българските неделни училища в Александруполис, Комотини, Ксанти и Кавала, както и на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, който е съорганизатор на събитието.

Приветствия към участниците бяха отправени от името на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков от Наталия Михалевска, началник на кабинета му, както и от посланиците на инициативата „Неразказаните истории на българите“ – писателката Здравка Евтимова, историкa от БАН доц. Георги Димов и композиторa Хайгашод Агасян.

Самата Аксиния Михайлова си пожела повече български книги да се появят на гръцкия пазар, което би допринесло двата народа да се опознават повече. „Колкото и да сме различни като народи, колкото и да са различни езиците ни, ние имаме една обща черта – ние сме балканци и носим нещо в генетичния си код, което понякога пренебрегваме заради политически и социални проблеми, но ние не можем да избягаме от това ДНК. Знаем, че в най-трудните моменти, ако стане пожар, викаме на помощ съседа. Или в добри моменти подвикваме през ограда и го каним на чашка. В тези моменти съседът се оказва много по-важен от най-близките хора и роднини“, каза поетесата.

Здравка Евтимова подчерта, че стиховете на Аксиния Михайлова са толкова силни и мощни, че свързват България в „едно голямо любящо сърце“. Срещата беше част от проекта „Мостове на словото – среща с българската литература“ по инициатива Виолета Йоаниду, лектор по български език и култура в Тракийския университет „Демокрит“. От страна на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ участва деканът на Филологическия факултет проф. Константин Куцаров. Той е и ръководител на катедрата по български език във факултета, от която през годините са излезли над 35 лектори по българистика зад граница.

Още снимки от новината

...........................................
...........................................
...........................................
...........................................
...........................................
...........................................
...........................................

 

Снимки: МОН
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев