Фолклор, фотоконкурс и изложба в Гурково в поредното издание на фестивала „Балканът пее и разказва“

...........................................
31.03.2024 / 15:01

На 15 юни Гурково ще посрещне десетки самодейни състави от Котел, Елена, Дряново, Трявна и Твърдица за празничното честване на 50-годишнината от първото издание на фестивала „Балканът пее и разказва“. Работна среща, организирана от домакина Гурково, събра зам.-кметове, секретари и общински експерти от шестте града, за да обсъдят технически подробности, срокове, регламенти и проект на програма за събитието.

Фолклорната програма ще бъде представена на централния площад в Гурково от местни и гостуващи състави. Водеща тема на юбилейното честване ще бъде фотоконкурсът „Лицата на Балкана“, отворено за участие от ученици и възрастни ентусиасти. Всеки участник ще има възможност да представи до 3 свои авторски снимки, придружени от кратка история.

За ценителите на традициите и любителите на ръкоделието ще бъде организирана изложба под надслов „Сръчните ръце на българката“. Фокусът на изложбата ще бъде върху ръчното творчество, усещането за красота и запазването на българските обичаи.

Чрез жребий е определено редът на представяне на участниците, като този от Гурково ще бъде първи, следван от състави от Трявна, Дряново, Твърдица, Котел и накрая Елена.

Празникът ще започне с традиционно атрактивно дефиле на градовете и ще продължи с ритуално издигане на фестивалното знаме. Гостите ще се насладят на завладяващи сценични изпълнения, демонстрации на занаяти и обявяване на победителите от конкурса „Лицата на Балкана“. Историята на фестивала ще бъде илюстрирана с материали от архивите на шестте общини.

Финалът на „Балканът пее и разказва“ ще бъде отбелязан с предаването на летописната книга на Гурково на град Твърдица и предаването на фестивалното знаме на следващия домакин – град Елена, съобщават от община Котел.

Още снимки от новината

...........................................
...........................................
...........................................
...........................................

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев