Пускат под гаранция машинистът от Хитрино

...
03.01.2017 / 15:06

10 000 лева ще бъде гаранцията на първия машинист на дерайлиралия в Хитрино товарен влак, реши Варненският апелативен съд. Потвърдено е и решението вторият машинист да остане на свобода без мярка за неотклонение, съобщи mediapool.

Водещ машинист на влака бе Димитър Михнев. Той е обвинен за причиняване по непредпазливост на инцидента в село Хитрино, при който на 10 декември 2016 г. загинаха седем души, а други 29 бяха ранени. Според съда са събрани достатъчно доказателства, които обосновават предположението за вината на Михнев.

Техническата експертиза е установила, че влаковата композиция се е движела с два пъти по-висока скорост от разрешената при навлизане в гара Хитрино. При стрелка № 1 тази скорост е била 80 км/час, а при стрелка № 5 - 78 км/час при разрешени 40 км/час.

Освен от експертизата, това е установено и от показанията на служители на гара Хитрино, стрелочници и началника на гарата, които са видели приближаващия влак с много висока скорост.

Събрани са и свидетелски показания на третия машинист от локомотивната бригада, който също е признал, че при навлизане в гарата влакът се е движел със скорост 78 км/час. Това е и основното нарушение, за което е обвинен първият машинист. Негово задължение е било да следи всички знаци и пътни показатели и да намали скоростта на влака.

Засега разследващите не са успели да свържат инцидента с релсовия път или с грешка на служителите на гарата. Разследването към момента сочи, че високата скорост на композицията е станала причина за изместването на железния път между двете стрелки.

Снимка: БГНЕС
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев