Държавата спря детските надбавки на 191 майки, станали млади баби

От миналата година майките под 18 г. получават детски надбавки под формата на ваучери за детски стоки, вместо пари на ръка
03.01.2017 / 21:43

Данни на Агенция за социално подпомагане показват, че държавата е спряла детските надбавки на 191 майки, станали млади баби. От миналата година месечните помощи за деца не се отпускат на родителите на непълнолетни родилки. Това е една от мерките, които правителството прие с цел да ограничи феномена „деца раждат деца“, съобщи "Монитор".

Така в момента, в който момиче под 18 г. стане майка, социалните спират детските надбавки, които родителите му получават. „В много от случаите надбавките се спират много по-рано, защото децата спират да ходят на училище веднага щом се омъжат“, обясниха социални служители.

Статистика за ранните бракове няма, но според социалните всяка година около 800 момичета стават майки преди да навършат пълнолетие. Най-много невръстни родилки има в Сливен, Пловдив и Бургас.

От миналата година майките под 18 г. получават детски надбавки под формата на ваучери за детски стоки, вместо пари на ръка. По данни на АСП средно месечно 2724 непълнолетни родилки получават бон за памперси, ясла или учебници.

Снимка: Интернет
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев