Превантивно затварят по тъмно третокласните пътища при влошаване на времето

Снегорин
05.01.2017 / 09:35

При влошаване на времето третокласните пътища в страната ще бъдат затваряни превантивно през тъмните часове на денонощието за всякакво движение на моторни превозни средства. Това стана ясно по време на пресконференция в АПИ, в която взеха участие председателят на УС на пътната агенция инж. Дончо Атанасов, началникът на отдел „Пътна полиция“ в ГДНП комисар Бойко Рановски и инж. Георги Златев - директор на дирекция „Поддържане на пътната инфраструктура“ в АПИ.

„Ще бъдат взети всички мерки, да не се допуска оставането на автомобили в затворените участъци”, увери Атанасов. „Такава задача е поставена пред пътно-почистващите фирми и поделенията на АПИ в страната. Решенията за затварянето, където се налага, на пътните участъци ще бъде вземано на място от директорите на пътните управления, съвместно с ръководителите на пътни служби. Затворените отсечки ще бъдат обозначени със знаци”, допълни той. Шефът на АПИ апелира да не се навлиза в затворените пътища.

Комисар Бойко Рановски съобщи, че от „Пътна полиция” са взели необходимите мерки при решение за затваряне на пътни участъци да бъдат изкарани максимален брой полицейски екипи, които да подпомагат фирмите за почистване. „Призовавам гражданите да се съобразяват с указанията на полицаите и контролните органи и да не навлизат в затворени участъци. Добре е да изкачат, по възможност да спрат на бензиностанции или в населените места, защото има риск да бъдат затрупани, което ще създаде допълнителни пречки на снегорините да си свършат работата”, добави Рановски.

На въпрос на „Монитор” дали още от днес ще се спре трафикът на тирове в рисковите райони, инж. Дончо Атанасов отговори, че в Източна България ще се следи обстановката и своевременно ще се затваря движението на тежкотоварните автомобили. Комисар Бойко Рановски от своя страна каза, че няма възможност на всяко кръстовище на затворените участъци да се слагат патрули и за това водачите трябва да проявяват отговорност и да се съобразяват с указанията на контролните органи. „На основните връзки към затворените участъци ще има полицейско присъствие”, уточни той.

Инж. Дончо Атанасов предупреди, че в следващите дни в различни райони на страната може да се очакват всички най-големи рискове по пътищата - поледица, силни снеговалежи, силен вятър, виелици и преспи. „В почивните дни прогнозите сочат рязко падане на температурите, което ще направи почистването на пътищата още по-трудно”, обясни той. „При температури под минус 10 градуса ефективността на химикалите, използвани срещу снега и заледяването рязко намалява. За това на места по шосетата ще остане сняг. Във връзка със студа сме се погрижили всички пътно-почистващи машини да бъдат заредени с горива с добавки, за да няма проблеми при експлоатацията им, особено на техниката с дизелово гориво. Всички роторни снегорини са проверени и при необходимост част от тях ще бъдат пренасочвани към районите с най-много преспи, за да може пътищата да бъдат разчистени по-бързо”, добави Атанасов.

Според него най-големи проблеми от снегонавяванията се очаква да има в Североизточна България.

Източник: Монитор
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев