Уникална видеоасистирана хирургия спаси живота на мъж

Операция
09.01.2017 / 16:24

73-годишен мъж се възстанови успешно в "Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда" след сложна изцяло видео асистирана операция за отстраняване на тумор на прехода между хранопровода и стомаха.

Интервенцията се извършва за първи път в България и представлява единствен шанс за пациента, който страда от злокачествено образувание и няколко съпътстващи заболявания като аортна високостепенна клапна стеноза, белодробна тромбоемболия и вторична анемия.

Пациентът постъпва с оплаквания като невъзможност за преглъщане и хранене и загуба на тегло от 20 кг за месец. Гастроентеролозите в Токуда откриват туморa, които е локално авансирал и пречи на нормалната храносмилателна дейност на пациента. Операцията е възможна, но множеството съпътстващи заболявания затрудняват извършването на голяма по обем отворена хирургия.

След мултидисциплинарно обсъждане д-р Цветан Минчев, началник на Гръдна хирургия и д-р Веселин Маринов, началник на Лапароскопска хирургия решават да извършат комбинирана лапароскопска и торакоскопска операция, до този момент не осъществявана в България.

"Отстранихме част от хранопровода и стомаха през няколко малки отвора съответно в гръдния кош и корема и изградихме нов преход между тези два органа на храносмилателната система в торакса. Всичко това се случи без отваряне на гръдната стена и без разрези на корема", обяснява подробности за сложната хирургическа намеса д-р Минчев.

Той допълва, че операцията е изключително сложна в технически план, която обаче е много щадяща и дава отлични резултати за пациента. Изцяло видео асистираната хирургия позволи на пациента да се храни през устата още на четвъртия ден след операцията и на 7-мия да бъде изписан.

"Най-ценното в случая е мултидисциплинарният подход и отличната колаборация между екипите, практикуващи мини инвазивни техники. Само минимално инвазивните подходи, които използвахме, дават шансове на болни с толкова широка придружаваща патология", добавя д-р Маринов.

Благодарение на мултидисциплинарните екипи хирурзи и виртуозните щадящи подходи, които използват, пациентът е изписан и се възстановява при своите близки.

Източник: Дарик
Снимка: Thinkstock/Getty Images
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев