Теменужка Петкова: Работим за това да не се стигне до режим на тока

Теменужка Петкова
10.01.2017 / 17:32

„Предприети са всички действия, работим за това да не се стигне до режим тока”, заяви енергийният министър в оставка Теменужка Петкова.

Вчера стана ясно, че страната ни е поискала ток от съседна Румъния заради рекордното потребление през последните дни, но помощта ни е била отказана.

„Поискана е помощ от Румъния, става дума за предоставяне на помощ, която е ясно определена от Организацията на всички електроенергийни оператори в Европа”, поясни Петкова.

Ресорният министър поясни, че ние също сме отказали помощ на Турция. „Искаха приблизително 200 мегавата. Такава помощ се оказва непрекъснато, това е нормална рутинна операция, няма нищо необичайно и притеснително”, каза още тя.

Петкова заяви, че други съседни държави също затварят износа си на електроенергия, сред които и Гърция. „Системите ни са зависими, няма как, когато другите затварят системите си, в същото време ние да очакваме енергия”, допълни тя.

„Вчера системата достигна своя пик, надминат 20-годишен рекорд в натоварването на мрежата, като потреблението е достигнало над 7500 мегавата. Имаше проблем с активирането на студения резерв – от общо 6 енергийни предприятия, имаше проблем с ТЕЦ „Русе” и ТЕЦ „Бобов дол”, поясни Петкова.

Тя подчерта, че в проблемите са отстранени.

Министърът увери, че са предприети всички мерки, за да се осигури необходимата енергия, като министерството на енергетиката прави анализ дали да спрем износа на ток.

Източник: bTV
Снимка: БГНЕС
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев