Мажоритарен избор в два тура и 240 района на територията на страната предлага ГЕРБ

...
12.01.2017 / 18:49

Мажоритарен избор в два тура и 240 едномандатни района - всички на територията на страната, предвиждат промени в Изборния кодекс, внесени днес в деловодството на парламента от ГЕРБ заедно с предварителна оценка на въздействието, изготвена от експерти на партията.

На балотаж ще се явяват двамата претенденти с най-висока подкрепа, а избран ще е този, който има по-голям брой действителни гласове, обясни пред журналисти председателят на правната комисия и един от авторите на проекта Данаил Кирилов.

Предложените поправки ще бъдат обсъдени утре на извънредно заседание на правната комисия, съобщиха от пресцентъра на формацията.

Българите в чужбина ще гласуват машинно като ще имат право и на хартиен вариант, така както е разписано в сегашния закон. Предвижда се обаче гласовете на сънародниците ни, които дават вота си зад граница, да се отчитат в едномандатните райони по техния постоянен адрес у нас, разясни Кирилов.

Друго важно за българите в чужбина е режим на активна регистрация. Понастоящем, за да изразят готовност да гласуват в определена секция, българите зад граница попълват електронно заявление на сайта на ЦИК, сега се предвижда в едномесечен срок те да подадат същото това заявление, с абсолютно същото съдържание, като единствено посочват адреса си у нас, обясни Кирилов. Това щяло да подпомогне формирането на избирателен списък на българи в чужбина, който съотнесен към избирателните списъци в страната в едномандатните райони, ще даде точна представа за местоположението, статута и желанието на сънародниците ни да гласуват в България или извън нея. Ако бъде изпуснат срокът, остава сегашната възможност за вписване на място в избирателната секция.

ГЕРБ възлага на президента определянето на едномандатните райони. Мотивът е деленето да бъде направено от орган, равно отдалечен от всички политически участници в политическото състезание.

При районирането е важно да бъдат определени критериите, посочи председателят на правната комисия и затова вносителите предлагат да бъдат използвани данните на държавните институции по отношение на избирателите - ГРАО, общини, БДС, НСИ.

В промените е разписано още мястото на депутат, избран /назначен за министър, да не се заема до края на пълномощията на НС. При всички други трансформации има възможност за провеждане на частични избори, разясни Данаил Кирилов.

Във връзка с изцяло машинното гласуване зад граница и времето, оставащо до предсрочния вот, той припомни, че това правило е било прието още през 2016 г. при първите поправки в кодекса, затова следва ЦИК да е предприела вече необходимите действия. Смятаме, че ЦИК и следващият служебен кабинет ще могат да се справят с този въпрос, коментира председателят на правната комисия.

От ГЕРБ увериха, че законопроектът остава открит за подкрепа от всички останали политически сили.

Източник: БТА
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев