Привършват лекарства, месо и луга

Камионите не могат да разкарат стоката навреме
12.01.2017 / 22:03

Заради тройния капан, който удари България - грип, студ и сняг, започва да се чувства недостиг на някои стоки.

От дни в аптеките на столицата липсва най-популярното лекарство за грип. В голяма верига в София не дошло прясното свинско месо, защото нямало как да тръгнат камионите от Попово. В друга пък закъсали с пилешкото. В някои квартални магазини също има сериозни забавяния с доставките.

Заради затворената магистрала “Тракия” в Бургас също има ограничения в асортимента. Прясна риба не се продава никъде в града.

До няколко дни снегопочистващите фирми в София може да останат без соли срещу заледяване.

“Солите започват да се изчерпват. В сряда имах такъв случай. Търсих съдействието и на държавните органи, за да могат да се придвижат камионите. Фирмите имат смеси за още няколко обработки на улиците, но това е временно и ще трябват още”, каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

От няколко дни обработките в столицата се правят с калиеви и магнезиеви соли, а не с натриеви, защото те замръзват при толкова ниски температури.

“От години в София не се е случвало толкова дълго време температурата да не се покачва над -10 градуса. Това не е обичайна зимна обстановка. Полагаме изключителни усилия градът да остане проходим”, подчерта Фандъкова. Фирмата, която не се справи с почистването на “Цариградско шосе”, е глобена 17 хил. лева, колкото струва едно минаване на техниката по булеварда.

От големите вериги у нас коментираха, че за дефицит не може да се говори в никакъв случай, но е имало известни затруднения.

“От вечерта на 5 януари поради усложнената пътна обстановка и затварянето на много пътища част от магазините на “Билла” не бяха зареждани редовно със стока”, обясниха от веригата. Там, където пътищата са затворени, “Билла” съзнателно забавяла доставките, за да не създава напрежение в и без това усложнената пътна обстановка. Преки доставчици, най-вече на пресни стоки, също не успели да доставят своевременно стока в периода 5-12 януари.

“От днес (четвъртък - б. р.) няма ограничения и до края на деня всички наши магазини трябва да бъдат заредени”, обясниха от “Билла”.

“Предвид факта, че магазините ни са с богат асортимент и разнообразна стока, клиентите ни не са усетили затруднения. С оглед на климатичните условия неизбежно регистрирахме леко забавяне на доставките основно в Североизточна България”, коментираха и от “Кауфланд”. Забелязало се увеличаване на търсенето на консерви.

Източник: 24 часа
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев