Фалшиви сайтове пробутват чудодейни илачи

Тази интернет страница, имитираща специализиран сайт за здравна информация, пробутва "чудодейни" капки срещу всякакви заболявания
15.01.2017 / 11:03

„Паразитолозите бият тревога! 95% от населението на ЕС е заразено с паразити!” С подобни “новини” във фалшиви сайтове търговци пробутват чудодеен чай срещу “всички паразити”, “природни капки” срещу мигрена и пр. Измамниците имитират официални Интернет страници на медии и институции, на които са публикувани измислени интервюта с лекари за мними зарази.

За схемата вече алармираха от БНТ и от здравното министерство, “Труд” се натъкна на още множество случаи, а схемата се оказа с руски произход.

Сайт с руски домейн имитира страницата на националната телевизия. На фалшивата страница е публикувано интервю на несъществуващ журналист с д-р Ангел Кунчев, представен като “главен паразитолог на ЕС”, който “обявява”, че 95% от хората имат паразити, способни да убиват. МЗ предупреди за менте на своя сайт, където е публикувано мнимо интервю с “доц. Евгени Николаев Морозов”, представен като “ръководител на Националния център по заразни и паразитни болести и специалист по молекулярна паразитология”.

Същото интервю е публикувано и в двойник на сайта на руското здравно министерство. Зад името обаче се крие реален, популярен в Русия специалист – доц. к.м.н. Евгений Морозов, директор на тамошния Институт по паразитология. На самия него също му се е налагало многократно да опровергава сензационни “информации” в интернет, включително от ефира на обществения “Первий канал”.

Проверка на “Труд” откри още множество Интернет страници със сходно съдържание, имитиращи специализирани сайтове за здравна информация, където мними “д-р Василев”, “д-р Найденов” или д-р “Стратиев” препоръчват илачи.

Общото между всички тях е, че препращат към търговски сайтове, на който се продава “чудодейни” продукти. С най-агресивен маркетинг е противопаразитен чай на цена 59 лв. Същият продукт със същите похвати се търгува и в руското интернет пространство.

Репортер на “Труд” направи онлайн заявка за покупка, за да се свърже с търговеца, който не е публикувал никакви свои координати. Оператор се обади по телефона, представяйки се за фирма “Шоп онлайн”. Проверка в Търговския регистър показва, че компания с такова име не съществува. На наш въпрос техни ли са фалшивите сайтове оператор обясни, че имали “партньори”, чиито страници препращали към тяхната. Той отрече да знае за измамните практики и обеща да предаде на началника си въпросите ни, но повече не се обади.

След като МЗ сезира за случая ГДБОП, от сектора за борба с компютърните престъпления обясниха, че вече са подадени сигнали към властите в две европейски държави, тъй като фалшивият сайт на институцията се поддържа извън България.

Източник: Труд
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев