Реформата в ТЕЛК ще се точи до 2019 г.

Инвалидна количка
15.01.2017 / 20:31

Обещаваната от второто правителство на ГЕРБ реформа в системата на ТЕЛК очевидно ще остане за следващия кабинет. Според законодателната програма на Министерския съвет текстовете с промените трябваше да са готови до края на 2016 г. Но не са, а според последния проект, по който социалното министерство си отпуска пари за тази реформа, тя ще се точи до края на 2019 г.

Социалното ведомство си дава още 1 млн. лв. от управляваната от него оперативна програма, за да направи реформата в ТЕЛК. Парите от ОП "Развитие на човешките ресурси" се отпускат на дирекция в министерството, за да се "осигури експертна подкрепа за разработване на методологическа база за провеждане на реформа в медицинската експертиза". Срокът за изпълнение на проекта е краят на 2019 г. Целта е да се въведат международните стандарти на Световната здравна организация за функционалното здраве на човек - тоест какво може да работи с дадено увреждане. Парите ще отидат и за обучение на служителите за работа с тези стандарти в двете нови комисии - медицинска и социална, които се подготвят да заменят сегашните ТЕЛК-ове. Обучение ще преминат служителите на НОИ, агенциите по заетостта и социално подпомагане, както и лекари с различни специалности.

Според годишния план за оперативната програма за 2017 г. и Агенцията за социално подпомагане трябва да получи догодина 1 млн. лв., за да въведе реформата в ТЕЛК. Парите са за извършване на оценка на увреждането и на работоспособността на хора с увреждания според стандартите на СЗО чрез интегрирани мерки като специализирана подкрепа, терапевтична помощ, мотивационна и психологическа подкрепа за хората с увреждания и техните семейства според тяхната индивидуална потребност. Както и за извеждане на препоръки от пилотното практическо прилагане на стандартите.

Според описанието на проекта на МТСП ТЕЛК ще бъде заменена от комисии за медицинска експертиза. Тя ще определя вида и степента на увреждане. Втората социална комисия - за експертиза на работоспособността, ще преценява какво може да работи човек в трудоспособна възраст с неговото увреждане. "Двете експертизи ще се извършват от комисиите на базата на максимално обективни критерии, които да не дават възможност за субективност на оценките и да позволяват прилагането на диференцирани подходи", обясняват от социалното ведомство. Ще се въведе нов документ, който да установява вида и степента на увреждане - медицинско експертно становище. Според плановете на кабинета реформата в ТЕЛК трябваше да е готова до края на тази година, след като срокът в закона - юни, така и не беше спазен.

Източник: СЕГА
Снимка: Интернет
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев