43-тото Народно събрание остана в историята: Цачева би последния звънец

Снимка за спомен - 43-ото Народно събрание
26.01.2017 / 16:18

Ние, депутатите от 43-ото Народно събрание днес си отиваме, но парламентаризмът остава. Това каза председателят Цецка Цачева в обръщение към народните представители в края на последното заседание на 43-тия парламент, малко преди да удари звънеца за последен път.

Чуха се различни истини за това как работи законодателната институция и за парламентаризма, очаквах лично да чуя повече съгласие за това какво предстои занапред, коментира тя.

„43-тото НС приключва своята работа, имаме малко повече от 13 часа до края на настоящия парламент“, обясни тя и допълни, че историята ще дава оценките си от утрешния ден за работата на този парламент.

„За мен, ръководството и администрацията на Народното събрание има заслуга, че не работихме сред железни заграждания, полицейски коли и униформени служители, имахме добър диалог с гражданското общество“, изтъкна още Цачева и подчерта, че НС е най-прозрачната и най-достъпната държавна институция.

„За мен беше чест да бъда първа сред равни сред вас. Благодаря колеги за онези, които ще намерят и добър спомен за 43-тото НС“, каза в заключение Цачева преди да покани депутатите за фамилна снимка.

 

Любопитни факти за 43-тия парламент

В 43-тото Народно събрание участваха 8 политически сили, получили гласовете на 3 067 482 избиратели. Първото му заседание бе свикано на 27 октомври 2014 година.

За мандата си 43-ото НС проведе 260 пленарни заседания и приело 296 закона, 313 решения и 3 декларации.

Депутатите отправиха 3675 въпроса и 219 питания към министрите и премиера, които отговориха на 3144 от тях.

На най-много въпроси и питания на народни представители е отговорил министърът на финансите Владислав Горанов – 293.

Рекордьор по питания пък е депутатът Петър Славов от Реформаторския блок – 376.

Най-много въпроси са били внесени от народни представители от Реформаторския блок – 477 въпроса и 9 питания. На второ място са БСП, а на трето – ГЕРБ и АБВ.

Източник: Труд
Снимка: Цветан Томчев
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев