Работници в БДЖ заплашват с протести заради мизерни условия на труд

БДЖ
29.01.2017 / 21:05

БДЖ е на ръба мащабен протест. Работници в железницата заплашват с протестни действия, заради кошмарните условия на труд, при които са принудени да работят.

На този етап стачка на работниците от железницата не се очаква, протест обаче може да има съвсем скоро.

Служителите на БДЖ са много демотивирани, не само заради ниското си заплащане, а и заради условията, които железницата им предлага докато изпълняват професионалните си задължения.

Минус 15 градуса, лед, сняг и работа на открито - така протича нощната смяна на екипировъчния канал в депо София, където механиците подготвят локомотивите за следващия им курс.

Да работиш поне на завет, без да те духа вятър и да имаш здрава униформа са екстри, за които мнозина в БДЖ мечтаят. Условията наподобяват каторга, казва ни машинистът Димитър Димитров.

Мястото, където механиците изчакват следващия локомотив, е барака от ламарини, изолирана с кашони.

Офисът на механиците, които са на смяна е от стар, изоставен товарен контейнер. Там условията също са лоши, но пък поне е малко по-топло.

Мизерия е и вътре в локомотивите. Често водачите на влаковете работят в машини, пълни със сняг, а това понякога е опасно, защото намокри ли се машинното отделение, вероятността от късо съединение и пожар става голяма.

Картината 60-та и 70-та е била малко по-добра, признава машинистът Димитър Димитров и допълва, че ръководството не трябва да се чуди защо хората напускат.

Ръководството на БДЖ не може да реши проблема. Причината - огромните задължения, които железницата изплаща, стопират инвестицията в подобряването на условията на труд.

Практически сме с вързани ръце. Без намеса на държавата и то категорична намеса за погасяване на задълженията на железницата, няма как този въпрос да бъде решен”, признава изпълнителният директор на БДЖ Владимир Владимиров.

За ремонт на депата са необходими между 5 и 10 милиона лева. Засега парите липсват.

Картината в депо София не е прецедент. В студ работят и служители на БДЖ в депата Горна Оряховица, Варна, Пловдив, Димитровград, казват от синдикат "Подкрепа".

Източник: bTV
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев