2/3 от общинските болници режат заплати заради дългове

Болница
30.01.2017 / 09:29

Две трети от общинските болници режат от заплатите на персонала, за да се вместят в лимитите, спуснати им от Националната здравно осигурителна каса. Това обявиха пред „Монитор” от Сдружението на общинските болници в България. Практиката се прилагала вече от около 60% от директорите на лечебните заведения, за да могат да се справят както с ограничените лимити, така и с влизането в сила от януари на увеличението на минималната работна заплата на 460 лева, уточни председателят на сдружението д-р Неделчо Тотев, който е и шеф на общинската болница в Чирпан. „Лимитите, които ни налага касата, са под фонда за работна заплата“, поясни той и допълни, че шефовете засега удържат положението хората да не напускат, като им обясняват, че разликата до пълния размер на възнагражденията им ще бъде изплатена при първа възможност.

По думите на д-р Тотев това залага на карта съществуването на редица отделения, дори и на общински лечебни заведения.

Достатъчно е един специалист да напусне, а ние повече от един анестезиолог, кардиолог и педиатър например нямаме. Ще се наложи да се закриват отделения, като може да бъде затворена и съответната болница, тъй като ще изгуби лиценза си за дейност, прогнозира той. Председателят на сдружението д-р Тотев разказа, че на някои места шефовете на болници не могат да увеличат възнагражденията, за да не влизат в борчове към персонала. За пример той посочи чирпанската болница, на която е директор. Там е спряно допълнителното материално стимулиране, което се формира като процент от съответните клинични пътеки, по които са работили медиците.

Наложи се да взимаме пари от високо специализираните за да увеличим възнагражденията на нисшия персонал, като санитари и шофьори.

Според изчисленията на д-р Неделчо Тотев, независимо че НЗОК изплати парите на лечебните заведения за извършена надлимитна дейност до ноември включително, това не решава проблема. Заради високата заболеваемост от грип голяма част от общинските болници не могат да се вместят в спуснатите отгоре лимити, прогнозира д-р Неделчо Тотев.

На близо 460 млн. лв. възлизат задълженията на болниците в страната, заяви пък заместник-председателят на Българския лекарски съюз д-р Галинка Павлова.

Напълно логично е на този фон да затворят отделения и дори болници, а това поставя под въпрос медицинската помощ за населението на редица райони. Лекарският съюз очаква среща със служебния здравен министър д-р Илко Семерджиев в средата на тази седмица, като по време на разговора БЛС ще настоява касата да плаща без лимити и в пълен обем за извършената работа от лечебните заведения, които са предпочитани от пациентите.

Източник: Монитор
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев