Протест на служители на Летище София срещу концесията на аерогарата

Летище София
30.01.2017 / 09:54

Днес по обед ще се състои протест на служители на Летище София срещу концесията на аерогарата. Според тях страната ще загуби повече, отколкото ще спечели, ако аеропортът отиде в частни ръце.

Процедурата по концесията вече беше спирана няколко пъти, но такава ще има. Според разчетите част от парите ще отидат за възстановяване на БДЖ. Част от служителите не са съгласни с това. Протестът им е насрочен за 12:00 часа, съобщи "Труд".

Концесията на летището започва на 20 май 2016 г., припомни по bTV една от протестиращите Стефка Станкова. По думите й най-притеснителното е, че главното изискване за концесията е който даде най-много пари. Цената е 550 млн.лв. без ДДС и се отдава за 35 години.

Според някои финансисти и според Министерството на транспорта летището може и трябва да печели около 27 млн. лв. на година. Ако бъде дадено на концесия с еднократното плащане държавата ще загуби в рамките на милиард, 1,2 милиарда лева, допълни Стефка Станкова.

За миналата година печалбата е 5 милиона и 580 хиляди. Според служителите обаче тя е занижена, а това е в следствие на неправилни инвестиции и раздути щатове. Терминал 2 не е развил целия си потенциал, коментира друг служител на аеропорта.

Работниците са притеснени и за своето бъдеще, тъй като в цялата концесионна процедура единственото, което пише за тях е, че ги прехвърлят по чл. 123А по КТ и няма никаква яснота какво ще се случи. Пишело също, че концесионерът има право да отпуска различни дейности на под изпълнители.

Служителите на летището питат защо трябва да се съсипе едно печелившо предприятие за сметка на друго губещо и са категорични, че ако трябва ще се борят и за работниците от БДЖ, защото те не са виновни за неправилния мениджмънт.

Снимка: Уикипидея
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев