Училищата ще плащат транспорта на пътуващи учители до града

Училищен автобус
30.01.2017 / 12:03

Учителите, които всеки ден пътуват, за да преподават в съседно населено място, също ще могат да получават пари за транспорт, а средствата ще се плащат от бюджета на съответното училище. Това гласи анекс към Колективния трудов договор за системата на народната просвета от средата на декември миналата година, съобщава Министерството на образованието и науката (МОН).

Законът за предучилищното и училищното образование предвижда държавата да покрива разноските за път само на педагозите, които работят в малки селища извън местоживеенето си. В съответствие с него на 16 януари МОН прие Наредба за условията и реда за възстановяване на транспортните разходи или тези за наем на педагогическите специалисти, която определя като малки населените места с до 5000 жители.

В този обхват попадат 50% от детските градини и над 45% от училищата в страната. В тях работят над 75% от пътуващите педагози.

Разходите на останалите 25% от пътуващите учители ще бъдат възстановявани по преценка на директора, ако в училищната каса има достатъчно пари.

Източник: INEWS
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев