Евродепутат: Ветото на президента ще докара санкции на България

Емил Радев
03.02.2017 / 11:00

Решението на президента Румен Радев да наложи вето на Закона за концесиите най-вероятно ще доведе до санкции за България от Европейската комисия. За това предупреди евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев, съобщи bTV. Той обясни, че страната ни закъснява с транспонирането на европейското законодателство.

„Не знам президентът Радев дали изпълни опорните точки на Корнелия Нинова, или на ген. Решетников, но в същия ден, в който ЕК ни изпраща мотивирано становище, което е стъпка 2 от наказателна процедура”, коментира евродепутатът.

По думите му България се е забавила с близо година да въведе в законите си европейските разпоредби за концесиите, които са в пакет с друга директива – за по-прозрачни обществени поръчки. Румен Радев мотивира решението си да спре закона с риск от корупционни практики. Членът на ЕП отбеляза, че безсрочните концесиите присъстват в евродирективата и на практика държавният глава е нарекъл законодателството на ЕС лобистко.

Емил Радев посочи, че с ветото на целия закон се блокира и въвеждането на нови правила за обществените поръчки. „Да наложиш вето на целия законопроект, когато няма Народно събрание, означава, че се изпраща този законопроект в небитието. Трябваше да се наложи вето върху конкретни текстове”, посочи евродепутатът.

За да не продължи наказателната процедура директивата трябва да се превърне в български закон до два месеца, а според него това няма как да се случи при сегашната политическа ситуация. „БСП винаги, когато идва на власт, ние губим пари”, отбеляза Емил Радев.

Източник: bTV
Снимка: Дарик
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев