БСП реши: Лидерите на партията ще имат два мандата

Атмосфера от конгреса
05.02.2017 / 13:08

Днес е вторият ден от заседанието на 49-ия конгрес на БСП. Днес според плана от 10:00 до 14:00 часа делегатите, които са около 750 души, трябва да обсъждат промените в устава, предложени от лидера на БСП Корнелия Нинова и подкрепени от ръководството на партията.

Интересно е, че една от големите промени вече мина с подкрепата на 493-ма делегати, 86 гласуваха против, а 37 се въздържаха. Беше прието лидерът на партията да бъде избиран чрез пряк избор от всички членове на партията с мандат от две години. Този лимит и досега съществуваше, но уставът позволяваше и да не бъде пряко избиран, а според новата промяна задължително ще бъде избиран пряко от всички членове на партията.

Преди малко неофициално Дарик научи, че предстои всеки момент да се стигне и до гласуване на втората голяма промяна, а тя е именно 12 години лимит за депутатство. Идеята на Корнелия Нинова е по този начин партията да се обнови и да даде път и на младите. Тази промяна се очакваше да предизвика напрежение вътре в БСП тъй като така едни знакови лица като Михаил Миков, Ангел Найденов, Атанас Мерджанов и Георги Божинов вече не би трябвало да намерят място в парламента тъй като са прехвърлили лимита от 12 години.

Това пък даде повод да се заговори за разчистване на сметки, тъй като тези хора се водят вътрешни опозиционери на Корнелия Нинова. До колкото знаем, въпреки че вътре текът дебатите, те не са крайно яростни. Очевидно спокойно се върви към приемане на тази промяна и въвеждане на лимит от 12 години за депутатство.

Източник: Дарик
Снимка: Нова телевизия
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев