Сграда като море строят в Бургас, прокуратурата я проверява

...
05.02.2017 / 14:12

Строеж на модерна сграда, чиито етажи наподобяват морски вълни, започна в Бургас. Тя ще бъде изградена в к-с „Лазур”, а амбицията на инвеститорите е да докажат, че у нас съществува добрият пример за социално отговорно ново строителство с грижа към околната среда в България.

Умно и красиво интегрирана в общата среда, в хармония едновременно с града и природата, сградата ще има 126 апартамента, 9 офиса, 153 подземни паркоместа на три подземни нива на разгърната площ от 23 970 кв. м. Етажите наподобяват морски вълни, които се разминават красиво в пространството. Архитектурата, която носи подписа на бургаския архитект Димитър Шаренков, е уникална за България с меки извити форми от стъкло и бетон, с ефирни партерен и първи етаж и разширяване на етажите с увеличаване на височината на сградата.

Инвеститорът обещава да вложи и над 1 млн. лева за инфраструктурата в района на сградата. Ще се изградят над 200 паркоместа, детска площадка и красиви зелени площи, достъпни за всички жители на съседните блокове. Освен това, след координация с Община Бургас, строителят ще финансира изграждането на две нови улици, които ще улеснят трафика в квартала.

Строителният проект е съобразен с всички нормативни изисквания, като още при архитектурното планиране двете тела на сградата са разположени така, че да не пречат на гледката на съседите. Инвеститорът не е правил и никакви компромиси в избора на техника, като се използват най-модерните немски машини и технологии, които са щадящи по отношение на шум. Ще се спазват и всички ограничения за спиране на работата в часовете за почивка, а през лятото строителните работи ще бъдат временно преустановени.

Със свободен достъп за всички бургазлии ще бъдат и станциите за зареждане на електромобили в бъдещия надземния паркинг. В същото време ще бъде осигурена и инфраструктура за индивидуално захранване на електромобили на 150 паркоместа в подземния гараж. Подобно нещо се предлага за първи път у нас, като до момента станции за зареждане има само в обществени сгради и публични паркинги. Захранването ще е безплатно, а енергията ще се осигурява от слънчеви панели, разположени на южните покривни тераси. Фотоволтаичната система ще обезпечи и електроенергията за общите части на сградата.

Това не е единственото екологично решение, заложено при проектирането на сградата в „Лазур”. Разработен е проект за енергийна ефективност, като мерките предвидени в него включват използването на енергоефективни стройтелни материали - тухли с повишени топлоизолационни качества, ефективна цялостна топлоизолационна система, енергоефективни профили и стъклопакети. По този начин необходимата за отопление и климатизация енергия може да бъде в пъти по-ниска в сравнение с по-стари сгради без добра изолация. Освен грижа за околната среда тези мерки гарантират и ниски разходи за живеещите там.

Ландшафтното проектиране на сградата също е в духа на най-модерните архитектурни тенденции за озеленяване по вертикала. То ще бъде разположено по терасите, които наподобяват морски вълни, като е предвидена и интелигентна напоителна система. Ще бъдат създадени и външни зелени площи в периметъра на сградата, които ще допринесат за подобряване на средата и качеството на въздуха в целия жилищен район. Изборът на растителност и проектирането е изцяло съобразено с изискванията на Община Бургас.

Новата сграда по план трябва да бъде завършена в срок от 24 месеца.

Строежът на тази „зелена“ сграда обаче не се приема позитивно от всички. Живеещите в района се обявиха против инвестиционните намерения на фирмата още преди две години. Те създадоха и сдружение „Инициатива Бургас“, с което се борят за презастрояването на града. Притежателите на апартаменти в съседните блокове казват, че има нарушаване на процедурата по реституиране на земите на собствениците в района от страна на Общината. От своя страна наследниците продават терена на инвеститора и така се стига до реализацията на проекта. Недоволстващите са подали жалба в съда срещу строежа с искане той да бъде спрян.

Окръжната прокуратура в Бургас вече е наредила проверка дали строителните разрешителни за сградата са законни. Проверките трябва да се извършат от РДНСК и РИОСВ. Ако се констатират нарушения, строителната инспекция и екоинспекцията трябва незабавно да се заемат с тяхното преустановяване. Според прокуратурата има нередности при „преместването“ на възстановените на наследниците имоти, на част от които сега се строи. Образувано е и досъдебно производство за длъжностно престъпление. Проверката трябва да приключи до средата на февруари.

Източник: Topnovini.bg
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев