Пострадали от водното бедствие в Бисер ще водят граждански дела

Снимка архив - село Бисер
05.02.2017 / 21:23

„Започваме граждански дела. Виновни има и след като държавата не ги открива, ще ги търсим ние” заяви в неделя пред Нова телевизия Георги Николов, който загуби и двамата си родители в трагедията. „Бесни сме. Това е подигравка с паметта на загиналите в трагедията. Дни преди да се навършат пет години от потопа излезе, че виновни няма. Това е срамно и цинично”, единодушни са хората в Харманлийското село Бисер. На 6-и февруари 2012-а година, точно преди пет години гигантска вълна от над 2 метра помете Бисер, след като се скъса стената на язовир Иваново.

След петгодишна сага четири прокуратури не успяха да намерят виновни. Причината за спирането на делото на този етап са липсващите разпити на трима свидетели. Според разследващите те са в чужбина и не могат да бъдат открити, а без тях няма как разследването да продължи, въпреки че към момента то вече е над 10 000 страници. След бедствието съборени бяха 56 къщи, над сто други - повредени. Огромното кално цунами взе 6 жертви. Христо Андреев, Иванка Димитрова, Ангел Тодоров, Георги Сираков и семейство Желю и Кръстина Николови бяха възрастни и трудноподвижни хора, които не успяха да се евакуират навреме.

Близките на загиналите обаче смятат, че виновните се прикриват умишлено. За тях възможностите са две. Ако занемареният и с не работещ от години спускател яз „Иваново” в момента на трагедията е бил общинска собственост – то тогава отговорност трябва да поеме тогавашният кмет Михаил Лисков. Ако пък е бил имат на водното министерство, което някога го е построило като част от полигона „Корен” то отговорността би трябвало да понесе тогавашният военен министър Аню Ангелов, убедени са зачернените семейства.

Снимка: Интернет
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев