Корнелия Нинова: Няма да управляваме с ГЕРБ. Нямаме никакви допирни точки с тях

Корнелия Нинова
18.02.2017 / 13:57

„Целта на БСП е победа на изборите и да бъдем първа политическа сила.” Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по Дарик радио. Тя обясни, че левицата тръгва към победата на предстоящите избори с мотото „Поискай промяната”. „Нашата цел е да променим България и заради това ще трябва да имаме висок резултат на изборите. Ще си позволя и да разкритикувам колегите от ГЕРБ- защото не може целта на една партия да е 1 млн. гласа. Това не е цел, а средство”, каза също тя.

Няма да управляваме с ГЕРБ. Нямаме никакви допирни точки с тях.

„Няма да управляваме с ГЕРБ. Нямаме никакви допирни точки с тях”, категорично заяви лидерът на БСП. Тя доплъни, че ще бъде направено вътрешно допитване с кого би могла левицата да управлява. „Аз знам какви са настроенията на хората”, обясни тя и допълни, че на този етап темата за коалиционните партньори, с които да управлява левицата, не стои на дневен ред. „Не правим такива планове”, подчерта тя.

На въпрос кои са трите най-важни послания, ангажименти, които БСП поема на тези зибори, Корнелия Ниова заяви, че първото са правилата. „В икономиката те са нужни, защото не може 5-6 големи фирми да взимат всичко в държавата, а другите да умират. В образованието- децата трябва да имат равен старт. Равни възможности и правила- в здравеопазването”, обясни тя. По думите й второто е възмездие. „Който не спазва правилата, да си понесе отговорността – истински, не на приказки. Защото най-големият недостиг в обществото е недостигът на справедливост”, категорична бе тя.

По повод водачите на листите на левицата, Корнелия Нинова обясни, че в тях влизат авторитетни партийни хора с опит в парламента и харизма, както и неполитически лица, които са обществени авторитети.

За партиите в коалицията на левицата, председателят на БСП разкри как са избрани те: „Важно е дали партиите имат своите последователи и поддръжници и дали са били коректни в дългогодишното ни партньорство. Имам предвид, че много от тях участват в парламентарни избори, получават субсидия, но когато дойде време за местни избори, регистрират отделно от коалицията кандидати, на места играят срещу БСП, имат общински съветници, които гласуват срещу кметове на БСП, което е абсурд.“

Корнелия Нинова каза, че е съвсем нормално лидерът на партията да бъде и премиер. „Проведох разговор със Стефан Данаилов и думите му ми повлияха, защото той ми каза, че това е отговорност, от която не трябва да се бяга. Затова, ако БСП спечели изборите, аз ще бъда кандидатът за министър-председател”, каза Нинова.

По повод СЕТА, лидерът на БСП бе категорична, че ако тя стане министър- председател, България няма да ратифицира това споразумение. „Когато народът те е избрал за евродепутат или за депутат, трябва да се съобразяваш с мнението на хората, а не да гласуваш, защото са ти платили или защото си лобирал за себе си, или за някаква групичка”, категоричен бе лидерът на левицата. Според нея справедливост значи това споразумение да не влезе в сила в България. „То е изклчително пагубно за страната, за икономиката, за здравето на хората и за националния суверенитет. Не може, преди да внесеш предложение в нашия парламент, да питаш някой отвън дали може да го внесеш. Това е абсурд. Отказ от национален суверенитет”, категорична бе тя. Нинова даде пример с търговските вериги. „Ако искаме да внесем предложение те да предлагат повече български продукти, трябва да питаме Германия например, дали можем да го направим, защото повечето вериги у нас са техни. Що за безумие е това?”, попита председателят на БСП. Тя бе категорична, че с приемането на това споразумение в страната ни ще може да се предлага вносно месо с ГМО, което е и по-евтино, като по този начин се застрашава и българското животновъдство.

За данъците у нас, Корнелия Нинова обясни, че е нужна промяна в тази политика. „Нужна е солидарност. Успелите хора трябва да плащат по-високи данъци, за да бъдат солидарни с бедните”, коментира председателят на БСП. Тя припомни, че е имало и предложение за необлагаем минимум, с което левицата е солидарна, но разчетите показват, че това ще коства над 1,2 млрд. лв. на бюджета, които не могат да се осигурят. „Не бихме искали да даваме празни обещания. По-добре да понесем негатив от това, че сме се отказали от необлагаемия минимум, но да бъдем честни с хората”, заяви тя и допълни, че почтеността също е важен признак в политиката.

Източник: Труд
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев