Дрегер отчете 4,99 ‰ алкохол при трезвен шофьор

Алкохол
21.02.2017 / 11:15

Шофьор остана без книжка, след като при проверка край Бобошево дрегерът на пътните полицаи отчел 4,99 промила алкохол. Оказало се обаче, че мъжът не е пил.

Униформените спрели за рутинна проверка дупничанина Ивайло Тасин и след като видели показанието на дрегера, му отнели книжката, съобщи Нова телевизия.

Резултатът от взетата кръвна проба обаче бил отрицателен. Тасин не бил употребил алкохол. Оказало се, че той е ползвал вода за уста.

„Когато ме провериха с дрегера, който показа 4,99 промила, останах изненадан. Не обичам да пия алкохол. Обясних им, че съм ял супа и само съм си жабуркал за свеж дъх устата. И ето че в протокола за химичната експертиза се доказа правотата ми“, разказва Тасин пред в. „Струма“.

В някои от водите за уста може да се съдържа до 27% алкохол, въпреки че понякога на етикетите не е упоменато да присъства алкохол в съдържанието на водата. Също така не пише, че може да даде показания при шофиране.

"Алкохолът се резорбира и през устната лигавица. Така че дали жабуркаме и изплюваме или го преглъщаме, ефектът е сходен”, обясни стоматологът д-р Евгений Миронов.

След като кръвният тест показал, че Ивайло Тасин не е употребил алкохол преди да седне зад волана, производството срещу него е прекратено и шофьорската му книжка е върната.

Стоматолозите препоръчват при шофиране да ползваме води за уста без алкохол. Има продукти, при които антибактериалното действие на алкохола е заместено от веществото хлорхексидин. Той не се отчита при проверка с дрегер.

Източник: dir.bg
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев