Как ще изглежда бюлетината за парламентарните избори?

Примерния вид на новите бюлетини
23.02.2017 / 08:31

Говорителят на Централната избирателна комисия Александър Андреев показа в студиото на „Здравей, България” по NOVA образците на бюлетините за гласуване в чужбина и в България за предстоящия вот. Разликата между двете е, че в бюлетината за сънародниците ни зад граница няма преференции и независими кандидати. ЦИК пази в тайна точния вид на бюлетините и за момента показва само образци.

Правилата за гласуване остават същите. В квадратчето гласоподавателите трябва да отбележат със син химикал номера на партията и коалицията, която подкрепят, а в кръгчето-номера на кандидата в листата, на когото симпатизират. Ако не отбележат нищо в полето за преференциален вот, подкрепата отива за първия в листата, обясни Александър Андреев.

Независимите кандидати са изписани след партиите и коалициите в бюлетината. Указателни табла пред изборните помещения и в тъмните стаички ще ориентират гражданите за точните номера на независимите кандидати, а Секционните избирателни комисии ще обясняват на хората по какъв начин да гласуват, за да се отрази правилно вотът.

По въпроса за машинно гласуване, Александър Андреев припомни, че вчера фирма изрази готовност да осигури машини. Сформирана е комисия към ЦИК, която да разгледа документацията, до 24 февруари да се произнесе и да се премине към договаряне.

"Не мога да кажа дали машинното гласуване ще бъде факт. Нека да оставим комисията да си свърши своята работа и да не правим предположения", каза говорителят на ЦИК.

Източник: nova.bg
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев