Рибари протестират срещу ръководството на ИАРА

Рибар
24.02.2017 / 09:20

Вчера рибари от Варна се вдигнаха на протест срещу ръководството на ИАРА и управлението на сектора в последите месеци. Те шестваха от Дома на транспортните работници до рибарското пристанище в кв. „Аспарухово“ и за кратко затрудниха автомобилното движение по Аспаруховия мост. Риболовците настояват за оставки на шефовете на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, упрекват ги в некомпетентност и нежелание за конструктивен диалог, жалват се от тормоз и репресии от страна на инспекторите.

Днес рибарите ще протестират с корабчета и лодки в морето пред Варна, съобщи Топновини.

Напрежението започна да се трупа заради есенния риболов поради грешно тълкуване на заповед на министъра на земеделието. Според нея от 15 септември до 15 декември е разрешен уловът на преходни риби като чернокоп, сафрид и трицона в зоната от 1 до 3 мили от брега. Чиновниците обаче или не правят, или не искат да правят разлика между тях и забранените преходни есетрови риби, и скъсали от проверки и глоби риболовците. Заради тенденциозните проверки и сега, в разгара на сезона за улов на калкан, голяма част от корабите не излизат в морето. Рибарите твърдят, че е забавено и издаването на разрешителните, а годишната квота за улов на калкан от 43,2 тона трябва да се изпълни до 15 април.

Възможно е протестното шествие по море днес да затрудни корабоплаването в района. Предупреждение за това рибарите са изпратили до Изпълнителна агенция „Морска администрация“.

Снимка: БГНЕС
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев