Съкращават срока за учебниците за 2, 6 и 8 клас

Учебници
24.02.2017 / 21:38

Министерството на образованието и науката ще оптимизира срока, в който трябва да бъдат оценени и одобрени новите учебници за втори, шести и осми клас. Тази процедура ще протече за четири, а не за шест месеца, колкото е максималният възможен срок, заложен в нормативната уредба.

"За да успее процесът да приключи за толкова кратко време, МОН ще ангажира допълнителен брой оценители", разясни заместник-­министър Мария Гайдарова на среща с представители на Асоциацията "Българска книга", цитирана от пресцентъра на МОН.

"Причината за по­ краткия срок е в това, че заповедта за започване на процедурата за нови учебници за втори, шести и осми клас е издадена на 28 април 2016 г. Оттогава тече едногодишен срок, в който учебниците трябва да бъдат написани и издателите да подадат документи за участие в конкурса. Ето защо оценяването и одобрението им няма как да започне преди края на април 2017 г.", е посочила Гайдарова. За да не се получи подобно напрежение през следващата година, МОН вече публикува заповед за откриване на процедура за оценяване и одобряване на учебници за трети, седми и девети клас и по чуждо езиково обучение за 2018 г. На срещата с Асоциацията "Българска книга" е станало ясно, че не само МОН, но и издателите правят всичко възможно да съкратят сроковете за втори, шести и осми клас през тази година, за да могат децата да получат нови учебници навреме. Издателите са потвърдили ангажимента си всички одобрени учебници за първи и пети клас да бъдат доставени в училищата преди началото на новата учебна година.

Източник: Монитор
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев