От "Квадрат 500" твърдят, че са взети мерки за спасяването на застрашените картини

Картина
26.02.2017 / 17:21

Суровите климатични условия тази зима дали възможност да се проявят скрити недостатъци в отоплителната и вентилационната система в някои от помещенията на музейната сграда "Квадрат 500", но директорът е взела мерки, за да не се повредят картините.

Това се казва в съобщение от галерията, известна още като Българския Лувър, получено на имейла на "Дневник". Снощи медиата публикува информация за това, че над 65 картини са пред разрушаване заради лошите условия в ремонтираната за 27 млн. лв. сграда. Сигнал за случващото се подаде художникът Недко Солаков в профила си във "Фейсбук". По информация на "Дневник" служители на галерията са писали няколко пъти докладни на директора, но в продължение на месец тя не е взела мерки.

В мейла, изпратен от пиар отдела на галерията, сега се казва, че по нареждане на директора на Националната галерия главният реставратор осъществил пълен и подробен мониторинг на състоянието на всичките над 1600 произведения в експозицията. При проверката се установили "промени в състоянието на някои от тях", което наложило незабавно да започне обследване на причините, довели до това.

Според информацията е предприета аварийна консервация, която представлява защитно облепване на няколко от експонираните произведения и поставяне на допълнителни влагоувлажнители в определени зали. Облепването може да се види по картините, снимки на които публикува Солаков.

На 16 февруари комисия от експерти, назначена със заповед на директора, е направила нов оглед на място. Те предложили в писмен вид какви мерки са нужни "за урегулиране на системата и постигане на необходимите параметри на микро климата", очаквали се още. В комисията били включени не само реставратори, но и специалистите, които отговарят за поддръжката на сградата, сред които от фирмата за отоплително-вентилационни системи "Климатроник", от проектантското бюро, и от дружеството ITST, обслужващо наблюдението и координацията на системите в сградата. Специално били ангажирани и външни експерти.

От съобщението не се разбира кога ще бъдат взети мерки и дали има картини, които няма да може да бъдат реставрирани успешно след излагането им на влага и студ.

В реставрационните ателиета и депата на "Квадрат 500" са били извършени довършителни строителни работи и окончателно оборудване по време на случилото се, което ограничило условията за пълноценна работа от страна на реставраторите според професионалните музейни стандарти, се разбира още от съобщението.

Към момента вече е възможно свалянето от експозиция и предаването на някои от творбите за консервация и реставрация. За целта бе издадена заповед от директора на Националната галерия, се казва в мейла.

Източник: Дневник
Снимка: Недко Солаков
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев