С празнични събития в Сливен бе отбелязан трети март

Кметът на община Сливен Стефан Радев
03.03.2017 / 14:55

В чест на 3 март – Национален празник на Република България и 139 години от Освобождението, Община Сливен организира Тържествена церемония по издигане на националното знаме и полагането на венци пред Паметника на Хаджи Димитър.

„На 3 март почитаме всички велики българи, посветили живота си на това, България днес да се нарича свободна. Освободителната война слага точка на петвековното турско робство. Но тази свобода не е подарък за нашата страна, хиляди български опълченци и доброволци взимат участие в Руско-турската освободителна война“, каза кметът на Община Сливен г-н Стефан Радев в своето слово.

„Тази свобода не би била възможна без саможертвата на герои като Хаджи Димитър и Стефан Караджа, като Васил Левски и Христо Ботев. Не би била възможна без усилията на поколения българи, участвали в борбата за църковна независимост, на народните учители и Будители, на строителите на съвременна България. Тази свобода ни задължава много. Ние сме задължени, да превърнем България не просто в независима държава, но в богата и просперираща страна, в дом за нашите деца. На този ден всеки родолюбец, независимо дали тук, или по света, издига българското знаме като символ на нашата Национална гордост и себеуважение“, допълни Радев.

По време на церемонията беше отслужена панихида в памет на загиналите воини за Освобождението на България и благодарствен молебен от свещеници от Сливен. Отец Красимир от храм "Св. Димитър" поздрави присъстващите с Националния празник и заяви, че 3 март е свещена дата, на която България е възкръснала за нов живот. "Копнежът за свобода винаги е бил силен, копнежът за творчество винаги е неудържим, копнежът на духа е непобедим. Такъв копнеж са имали и нашите деди и прадеди и с него са привлечени братята освободители. И след Освобождението, България е претърпявала трудни моменти, но духът е бил несломим, надеждата - постоянна, а любовта е била пламенна", отбеляза свещеникът.

Освобождението в мислите и чувствата на бъдещото поколение на нашия град беше представено от Ралица Жекова – ученичка в 9 клас в Профилирана природо-математическа гимназия „Добри Чинтулов“ – Сливен. След това се състоя ритуал по полагане на венци и цветя в памет на героите, отдали живота си за Освобождението на България. Венци и цветя в знак на признателност бяха поднесени от кмета Стефан Радев, от евродепутата Мария Габриел, от областния управител Татяна Петкова, от председателя на Общинския съвет Димитър Митев, от директора на Областна дирекция на МВР-Сливен – старши комисар Чавдар Божурски, от директора на Териториална дирекция на ДАНС - Николай Чиликов, от началника на Регионално управление на образованието – д-р Бисерка Михалева, от държавните служители на управлението и представители на Министерство на образованието и науката, от институции, организации, учебни заведения, политически партии и граждани.

Празничната програма продължи с традиционната лекоатлетическа щафета „Освободител”.

Проявите по случай Националния празник на България бяха организирани от Община Сливен, Сливенска митрополия, Регионално управление на образованието и Военно формирование 22220.

Още снимки от новината

Заупокойна молитва
Издигане на Националното знаме
 Издигане на Националното знаме
Ралица Жекова – ученичка в 9 клас в Профилирана природо-математическа гимназия „Добри Чинтулов“ – Сливен
Кметът на община Сливен Стефан Радев
Областният управител на Сливен Татяна Петкова
Областният управител на Сливен Татяна Петкова
Димитър Митев - председател на общинския съвет в Сливен
Поднасяне на венец
Поднасяне на цветя от ученици

 

Снимки: Станимир Петков и Община Сливен
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев