Богати родители изпращат адвокати при конфликти в училище

Училище
08.03.2017 / 09:21

Заможни семейства направо изпращат адвокати, когато канят родителите в училище заради конфликти и проблеми с поведението на децата им. Това съобщи шефът на Регионалното управление по образование във Варна Венцеслава Генова. „Това е едната група родители, най-често прибягваща до агресия към учителите, без да виждат своята роля и вина за поведението на децата си. Другата е от ниско образовани родители, най-често роми, които вдигат скандали. И двете групи смятат, че децата им имат само права, но не и задължения в училище“, коментира Генова. Тя добави, че от началото на учебната година няма физически посегателства над варненски учители. Регистрирани са обаче 18 случая на вербална агресия спрямо тях, предимно от ученици. „Тя се състои в незачитане на авторитета на учителя, пречене на останалите ученици или демонстративно занимание с нещо друго по време на час ”, каза още Генова.

След инцидента, при които загина 11-годишно дете в столичното 52-ро училище, ръководството на учебното заведение настоява за промяна в "Наредбата за приобщаващо образование", стана ясно вчера. Според педагозите в сегашния вариант на наредбата липсват инструменти за работа с агресивните ученици. От своя страна министърът на образованието Николай Денков обеща, че ще бъдат направени промени, съобщи БНТ.

„Диалогът между родител и учител е малко по-сложен и от тук идват голяма част от проблемите. Отвсякъде сме с вързани ръце според наредбата, нямаме инструменти, с които да променим едно агресивно дете да го възпитаваме. Единият проблем в наредбата е липса на координация между институциите, преди да станат проблемите. Агенцията за закрила на детето трябва да реши в даден случаи дали има нужда от тях или не. Второто, което поставиха и учителите като въпрос и аз съм съгласен с него, че наредбата трябва да даде повече права на учителите и повече натиск върху родителите, които не съдействат. Тя ще бъде променена и в тази посока“, коментира Денков.

Той допълни, че в Агенцията за закрила на детето имало списък с добри практики как се работи с родители, които не съдействат на институциите, които трябвало да се изпратят на учителите и да се проведе обучение.

БЧК пък имали готови програми за подпомагане, с които са готови да обучат учителите за оказване на първа помощ. В началото на учебната година е имало над 900 свободни места за учители на пазара на труда, обясни още образователният министър.

Източник: Монитор
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев