Наказани за провала на акцията в Лясковец се връщат на ръководни постове

Емил Шарков
10.03.2017 / 12:53

Наказани за провала на акцията в Лясковец се връщат на ръководни постове, съобщи bTV. В ранната сутрин на 14 март 2014 г. Специализираният отряд за борба с тероризма прави опит да обезвреди 54-годишния Петко Петков в дома му в Лясковец. Той ги чака с боен арсенал, а баретите се оказват неподготвени за този развой. В акцията загива баретата Емил Шарков, а трима негови колеги са ранени.

Ведомството започва проверка, а първите посочени за виновни са двама оперативни служители от дирекцията във Велико Търново. Тогавашният главен секретар на МВР Светлозар Лазаров призна, че „операцията е провалена”. Версията тогава е, че Петков е очаквал баретите, защото забелязал полицаите да снимат.

„Видях, че никой няма желание да се доближава дори до истината. Намерих хора, които да ми разкажат всичко от начало до край - от планирането на операцията до провеждането й и фаталния край за сина ми и за някои от момчетата”, разказва майката на Емил Шарков Ваня Рибчева.Според нея се извършва „огромна манипулация” за прикриване на грешките на главния секретар Светлозар Лазаров, командирът на отряда Георги Гайков и началника на „Криминална полиция” Атанас Илков. Рибчева твърди, че хора от отдела на последния опитали да направят документ с невярно съдържание.

Става дума за документ от Института по психология, който трябвало да даде профил на Петко Петков, а според него да се определи тактиката на баретите при атаката. И те да отидат не като на тренировка. Липсата на психо профила се оказва ключова за акцията.

Шефът на Криминална полиция Атанас Илков е уволнен дисциплинарно година след акцията. По сигнал на Рибчева и втора проверка, извършена от служебния министър Йордан Бакалов, броят на наказаните достига 12 души. Официалният мотив за отстраняването на Илков е дисциплинарното уволнение, защото е подвел Светлозар Лазаров за акцията в Лясковец. След съдебни дела е върнат в Криминална полиция в Пловдив. А преди дни повишен от служебния министър като изпълняващ длъжността директор на полицията в Пловдив.

„Колкото по-некадърен е един човек, толкова е по-зависим става, така че аз въобще не се учудвам, че те си ги изваждат от ръкавите разни хора. Не само него - Георги Гайков, който беше уволнен тогава, година по-късно е върнат като заместник-командир на отряда. И сега е на стартов период да чака пенсионирането на командира на отряда, за да се върне отново командир. За самия Лазаров от достоверни източници знам, че сега, когато се е сформирал временния кабинет, той е бил първа писта отново за главен секретар на МВР. След това излезе информация, че се гласи за заместник-председател на ДАНС”, коментира Ваня Рибчева.

Стрелецът от Лясковец: МВР трябва да поеме отговорността за смъртта на Шарков

Според нея „тези хора (МВР шефовете-б.р.) са удобни на всяка политическа партия”.

Така 3 години след акцията в Лясковец единственият обвиняем се оказва стрелецът Петко, който получи доживотен затвор на втора инстанция.

Източник: Дарик
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев