Около 200 души подкрепиха пред президентството днес католическия свещеник Паоло Кортези

Паоло Кортези
12.03.2017 / 17:09

Днес пред президентството се събраха около 200 души на демонстрация в подкрепа на католическия свещеник Паоло Кортези.

Протестът беше свикан след като в петък стана известно, че отец Кортези, който служеше в Белене, се връща в Италия за неопределено време. Той беше приютил сирийско семейство, търсещо убежище. Впоследствие обаче сирийците бяха принудени да напуснат, заради протест на част от местните жители. В крайна сметка, след заплаха срещу Кортези, той беше оттеглен от Католическата църква и се връща в Италия.

Това е протест за ценности, това е искане за подкрепа и за реакция на българските институции, казаха някои от присъстващите на демонстрацията.

Към протеста се присъединиха общественици и интелектуалци.

"Застанали сме пред президентството и се надяваме президентът да чуе нашето възмущение и нашият гняв за това, че законите на България не се спазват, защото едни бежанци, които са получили официален статут са прогонени от една община в България", заяви писателят Теодора Димова пред БНР.

"Като, че ли се получава някакъв рецидив с подобни случай в България. Това е третият само за последните два-три месеца. За съжаление те зачестиха, а ние обичаме да говорим за традиционното българско човеколюбие. Връщаме се тези дни към спасяването на българските евреи и е много лесно някак да се позоваваме на стореното от предците. Сложно е, когато трябва да говорим за самите нас и за това, което се случва, защото това, което се случва в последните дни, споменатите три случая - наистина покриват страната, съответно - лепват върху всеки един от нас петното на срама", коментира философът Тони Николов.

Снимка: Интернет
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев