Върнаха в клас 3343 неграмотни възрастни

Възрастни ученици
13.03.2017 / 14:19

3343 неграмотни възрастни са се върнали в клас, за да се учат да четат и пишат. Обученията се провеждат по европейския проект „Нов шанс за успех“, който бе представен на семинар на Министерството на образованието и науката (МОН). Курсовете вече са започнали в 123 училища, като са формирани общо 263 групи. Сред целите на инициативата е през курсовете за ограмотяване да преминат общо 10 000 лица в края на 2018 година, като 80% от тях да го завършат успешно.

При предишния проект, който приключи през 2015 година бяха обучени над 14 145 възрастни, обясни шефката на дирекция ''Съдържание на предучилищното и училищното образование” към МОН Евгения Костадинова. Става дума за лица над 16 години, които нямам базисни знания, но имат желание да наваксат пропуските и да имат елеменарно ниво на грамотност. В момента те изучават материала, заложен в началното образование – от първи до четвърти клас. Ако преминат обучението успешно и издържат изпита, те ще получат удостоверение за завършен курс за ограмотяване на подобие на свидетелствата, които децата получават след завършен начален етап, обясни експертът по български език от МОН Милена Иванова.

Тази стъпка ще им даде възможност да продължат обучението си и в прогимназиален етап. Новият проект ще се изпълнява в рамките на 27 месеца до края на 2018 г., като бюджетът за реализиране на проектните дейности е в размер на 25 милиона лева. Курсът за ограмотяване на възрастни с уроци от началния етап е с хорариум 600 учебни часа. Обучението в прогимназията - V, VІ или VІІ клас пък е с хорариум 360 учебни часа за всеки отделен клас или общо 1080 часа.

За целите на обучението има адаптирани учебни планове. Те включват изучаване с редуциран хорариум общообразователните учебни предмети с изключение на музика, изобразително изкуство и физическо възпитание и спорт . За завърналите се ученици са осигурени средства за път, в случай, че училището е извън населеното им място. Освен това им се полагат и стипендии за обучение в размер на 4лв. на ден. Ако завършат успешно курса на обучение получават и нагдара за успех в размер на 55 лв.

Източник: Монитор
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев