Частна фирма охранява Чинията на Бузлуджа

Бузлуджа
13.03.2017 / 22:23

Частна фирма с офис в Казанлък е поела охраната на рушашия се монумент на връх Бузлуджа, съобщиха от областната управа в Стара Загора. Оромната конструкция е опасана с кабели, поставени са електронни датчици на най-уязвимите места за проникване във вътрешността. При сигнал за нередност се алармира РУ „Полиция“, за да бъдат изпратени на място униформени.Монументът, който е все още частна собственост на държавата по силата на акт от 2006 г. е обявен за опасен преди десетина години, преди броени дни забраната за достъп до него е подновена със заповед на новия областен управител проф. Веска Шошева. В нея е записано, че „съществува реална опасност от откъсване на части от покривната конструкция“, а „„поради разкопани и демонтирани кабели не може да се осъществява нормално електрозахранване.“

„Като цяло обектът е с нарушена конструкция, в лошо техническо и архитектурно състояние, което от своя страна повишава опасността от възникване на фатални инциденти. Тъй като същият е негоден за експлоатация неговото затваряне е наложително.“, коментира зам. областният управител Димитър Драчев.

По думите му през последните два-три месеца нямало случаи на нерегламентирано влизане, но със затопляне на времето се очаквало към върха да поемат нелегални експедиции, най-вече от чужди туристи.

Според запознати големи тур-оператори дори са обявили тарифа са посещение на обекта, който доби огромна популярност с включването си в няколко международни класации за най-изоставени паметници.

На този етап нямало никаква законова възможност комплексът да бъде отворен и влизането в него да става срещу регламентиран от държавата вход, категорични са от Стара Загора.

Източник: Монитор
Снимка: Интернет
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев