ВАС ще разгледа делото за пръстовите отпечатъци в болниците

Съдебна зала
15.03.2017 / 21:02

Становището на страните в спора около въведената през ноември електронна автентификация е, че прилагането й в извън болничния сектор може едноактно да я блокира.

На среща, инициирана от служебния вице премиер и министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев с представители на Министерския съвет, Националната здравно осигурителна каса и организациите, които атакуваха отпечатъците пред ВАС -Националното сдружение на частните болници, Сдружение „Център за защита правата в здравеопазването“ и Федерация „Български пациентски форум“ преди време, той заяви, че „ще вземем всички необходими мерки за нормативно саниране на проблема относно извън болничната помощ и се надявам до средата на април да има решение в полза на пациентите и здравната система“.

По време на срещата ръководството на НЗОК представи официалното си становище до здравното министерство, че няма данни за реализирани икономии от пръстовите отпечатъци, освен това системата често блокира и поставя на изпитание болничната помощ. При над 40 милиона прегледа годишно в извънболничния сектор това е лавина от грешки, която може да помете здравната система. Към аргументите за отмяна на електронния автентификатор се добавят и проблемите на пациентите с хронични заболявания.

Позицията на Министерския съвет е да се изчака решението на 5-членния състав на ВАС на 16 март. Дотогава Наредбата за достъп ще действа в болничната помощ.

Източник: Topnovini.bg
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев