Обраният банкомат в Червен бряг бил без камера

Банкомат
19.03.2017 / 10:13

Банкоматът в Червен бряг, от който бяха задигнати 100 000 лева, е бил без видео наблюдение, научи от свои източници Topnovini.bg.

Устройството е собственост на една от големите чуждестранни банки в България, която преди две години закри офиса си в града. Банкоматът, който бе обран, без да бъде разбит, се намира на около 40 метра от сградата на Районното управление на МВР и е разположен на витрината на магазин.

Устройството не е било охранявано с камера за видео наблюдение, няма и монтирано осветление над него. Без камери на фасадата си работи и търговският обект.

Търсейки някакви следи за обира, разследващите са поискали да прегледат записи от камерите на магазин на отсрещната страна на улицата. Оказало се, че трите му камери са едва ли не камуфлажни, защото нямат нито един регистриран запис не само от деня на обира, а изобщо.

Има ли в Червен бряг работеща система за видео наблюдение за превенция на престъпността, не се знае.

Преди две години лично тогавашният вътрешен министър от кабинета „Борисов 2” Веселин Вучков дойде в града, за да открие именно нова система за видео наблюдение, съвместен проект на МВР и общината. Тогава беше обявено, че тя има 42 камери, като броят им ще бъде увеличен до 256, а престъпността ще бъде намалена с 30-40 %.

По информация на Topnovini.bg, не само няма толкова камери, но нито една от монтираните не работи.

Липсата на крупната сума пари от банкомата в Червен бряг беше открита в следобедните часове на 16 март. Човекът, който извършва рутинната проверка на устройството, видял, че е празно.

От Окръжната прокуратура в Плевен съобщиха, че три дни преди обира служебно лице е заредило банкомата със 120 000 лева. От тях 20 000 лева са били изтеглени, а останалите 100 000 лева липсват.

Източник: Topnovini.bg
Снимка: БГНЕС
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев